Aquascaping nedir?

Aquascaping, akvaryum içinde doğal su ortamını yaratmayı amaçlayan öğeleri (su bitkileri, kaya, taş, oyuk ve driftwood) estetik bir şekilde düzenlenme sanatıdır. Diğer bir deyişle su altında bahçivanlık hobbisi de diyebiliriz. Fakat bir çok etkenin dikkate alınarak çok sofistike bir hobidir

Aquascaping sanatının 1930’larda yemyeşil bahçe tarzı tanklarına öncülük eden Hollanda tarzı ile başlamıştır. Zamanla, çeşitli tarz ve yaklaşımları ortaya çıkmıştır. Temel olarak modern su peyzajında üç ana tarzdan bahsedilmektedir: Doğa tarzı akvaryumu, Iwagumi tarzı akvaryumu ve Hollanda tarzı akvaryumu. Her stilin kendine özgü özellikleri ve karakterleri vardır.

Doğa Tarzı Akvaryumu – çeşitli temalar ve alt stiller kullanılmaktadır. Temel Doğa tarzı tasarım konseptleri, 90’lu yıllarda Japon akvaryumcu Takashi Amano tarafından tanıtılmıştır ve yıllar içinde genç aquascaping hobicilerin geleceğini etkileyerek büyük ölçüde popüler hale gelmiştir.

Bu aquascaping tarzı, hardscaping tasarımını baz alan tarzı temsil etmektedir (hardscaping- amaca göre bir peyzaj tasarlanırken çevredeki taş, kaya, driftwood gibi sert peyzaj malzemelerini ifade etmektedir). Belirli bir karasal peyzajın su altı kopyasını oluşturmak için kayalar,taşlar ve driftwoodlar, su bitkileriyle karıştırılmaktadır. Doğa Akvaryumu’nda dağlar, tropikal yağmur ormanları, yemyeşil yamaçlar, vadiler, kanyonlar, adalar ve diğer bir çok doğa manzara sahneleri tasarlanabilmektedir.

© ADA Sukei Nature Aquarium

Doğa tarzı akvaryum peyzajının genel görünümü plansız, oldukça rastgele ve tasarımsız görünmesine rağmen, gerçek şu ki, bu tür bir düzeni gerçekleştirmek çok fazla karmaşık çalışma gerektirmektedir. Ancak, çoğu akvaryumcu, Doğa tarzı akvaryumunu ellerini ıslatmadan önce planlar. Su manzaranızın tasarımını görselleştirmeye çalışırken kalem ve kağıt yükünüzü çok azaltmaktadır.

            Doğa tarzı  aquascape için balık seçimi, hardscape ve su bitkilerinin seçimi kadar önemlidir. Tankınızın temasını tamamlayan balıklar seçilmelidir. Davranışları ve yaşam tarzları dikkate alınmalıdır. Boyutlarını, şekillerini ve renkleri de dikkatlice düşünülmelidir. Balıklar çok büyükse, tasarlanmış düzeni bozabilir. Su bitkileri yemeyi seviyorsa, bu kesinlikle arzu edilmeyen bir şeydir. Gruplar halinde yüzmeyi seven küçük balıklar öncülük olmalıdır. Tetralar, Rasboras ve bazı Danios türleri, şüphesiz bugün Doğa tarzı akvaryumlarda bulunan en popüler balıklardır. Harika uyumlu diğer türler şunlardır: Barbs, Killifish, Gouramis, Angelfish, Discus, Guppys, Siyam dövüşçü balıkları ve Gökkuşak balıklrı.

Diorama Tarzı Akvaryum

Diorama, minyatür bir sahne veya ortamı tasarımlamak için kullanılan bir tasarım tekniğidir. Diorama, genellikle doğal ya da yapay ortamları taklit etmek için kullanılır ve çeşitli malzemeler kullanılarak yapılır. Akvaryumun içerisine bir manzarayı göstermeye karar verip dizayn etmek zorlayıcı olsada çok sevilen bir akvaryum tasarımı tekniğidir.

© Amir Iavi

Iwagumi Tarzı Akvaryumu düzeni, piyasadaki en zorlu aquascaping tarzlarından biridir. İlk bakışta yapılması basit görünse de, sadece 1 veya 2 tür yavaş büyüyen bitki kullanmak, en başından itibaren yosun problemleri yaratabilmektedir. 1985’lerde ünlü akvaryumcu Takashi Amano tarafından geliştirilen bu tarz su peyzajı, sadece minimalist bir düzeni temsil etmekle kalmayıp, aynı zamanda Japon kültürünü, maneviyatını ve güzellik ve sadelik sevgisini de yansıtmaktadır. Bugünlerde Iwagumi tanklarından bazıları hala Japonya’daki ADA Galerisi’nde mevcuttur ve her yıl binlerce ziyaretçiyi hayran bırakmaktadır.

İwagumi Aquarium

Iwagumi teriminin kelime anlamı Japon “kaya oluşumu” ndan ibarettir ve bu nedenle taşların başrol oynadığı bir tasarımı ifade eder. Kayalar, su manzarasının “kemikli” yapısını sağlar. Geleneksel  olarak, biri büyük, ikisi küçük olmak üzere üç ana taştan oluşan bir tasarımdır. Iwagumi aquascaping stiline gelince en zor görev, bu uyumu ve bütünlüğü sadelikle elde etmektir. Iwagumi, sadece birkaç taşı toplamakla değil, onları akıcı, doğal ve ferah bir şekilde yerleştirmekle ilgilidir. Sonunda hem birbirleriyle hem de manzaranın diğer tamamlayıcıları ile sıkı ilişki içinde olacak şekilde tasarlanmaktadır.

Iwagumi tarzı bir akvaryumu bitkilerine gelince, kullanabilecek sınırlı sayıda bitki vardır. Bunun nedeni elbette bitkilerin taşları kapatmaması ve akvaryumun daha  ferrah ve minimalistliğe odaklanılması gerektiğidir. En popüler olanları aşağıdaki gibi küçük halı bitkileridir:

  • Hemianthus callitrichoides Cuba
  • Eleocharis acicularis ve parvula
  • Glossostigma elatinoides
  •  Mikranthemum umbrosum Monte Carlo
  •  Utricularia graminifolia

Iwagumi tankı, sadelik, uyum ve birlik ile karakterize edilir, bu nedenle bu ince çizgi unutulmamalıdır, çünkü tankımıza balık eklediğimizde bu duyguyu sürdürmek önemlidir. Balıkların amacı, akıcı hareketleri yoluyla akvaryum peyzajının huzur hissini arttırmak olmalıdır. Tetra veya Rasbora grupları gibi küçük balıkları hedefe alınmalıdır. Özellikle, aşağıdaki türler Iwagumi tarzı aquascaping için idaeldir:  

  • Hyphessobrycon herbertaxelrodi
  • Paracheirodon axelrodi
  • Hemigrammus rhodostomus
  • Hemigrammus erythrozonus
  • Hemigrammus bleheri
  • Trigonostigma heteromorpha

Tüm bu türler sakin ve nazik davranışları nedeniyle tercih edilmektedir. Onları her zaman en az 10-12 tane olacak şekilde, gruplar halinde olduğundan emin olunmalı.

Hollanda tarzı akvaryumu – bitkili tanklarla ilgili en eski tarz olup, 1930’larda Hollanda’da NBAT – Dutch Society for Aquarists’in uygulanmasıyla popüler hale gelmiştir.

Hollanda tarzı akvaryum

Hollanda Akvaryumu tarzı, driftwood, kayalar ve diğer hardscape peyzaj malzemelerinin kullanmamaktadır. Ana odak noktası, su bitkilerinin büyümesi ve düzenlenmesidir. Geleneksel olarak bu tarz akvaryumlar, su altı bahçeleri ile karşılaştırılır. Bununla birlikte, Doğa tarzı akvaryumundan farklı olarak, Hollanda tarzı, su manzaralarının doğadan belirli bir sahneyi andırması amaçlamamaktadır. Bitkilerin karmaşık yerleşimi ve gruplandırılması, birbirlerini şekil ve renk bakımından tamamlayarak akvaryum içinde derinlemesine perspektif oluşturmaya yönlendirilir.

Hollanda tarzı aquariumu tasarlamak isteyen aquascaper hobciler için en önemli şart, su bitkiler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmalarıdır. Hollanda akvaryum peyzajında kullanılan ana malzemeleri temsil ettikleri için, son düzenlemenin estetik açıdan göze hoş gelmesini sağlamak için bunları nasıl ekeceğinizi, gruplayacağınızı ve birleştireceğinizi bilmek çok önemlidir. Hollanda’nın en görkemli bitkili akvaryumları, aşırı derecede yoğunluk, zengin kontrast, ince renk ve doku kullanımıyla karakterize edilmektedir.

. Bu tarz akvaryumun odak noktası genellikle kırmızı veya büyük bitkiler kullanılarak vurgulanır. Hollanda tarzı akvaryumlarının çok yoğun olduğu göz önünde bulundurulduğunda, uyum ve sadelik duygusunu korumak çok önemlidir. Bitkiler gruplar halinde yetiştirilir ve renk çeşitliliği, yaprak yüksekliği ve dokusu özenli kullanımı ile kontrast sağlanır.

Tavsiye edilen kök bitkiler genellikle Hollanda tarzı akvaryum kurulum için öncelik taşımaktadır, çünkü hızlı büyüme oranına, geniş bir yaprak rengi ve şekline sahiptirler. İyi bir renk kontrastı sağlamak için üç bitki türü yeterli olmalıdır.

Dutch Aquascaping

Hollanda tarzı bitkili akvaryumlarda en sık kullanılan bazı bitki türleri şunlardır:

  • Saurus cernuus ve Lobelia cardinalis
  • Hygrophila corymbosa and Limnophila aquatica 
  • Plants of the Cryptocoryne species
  • Alternanthera reineckii, Ammania, Rotala (renk vurguları için odak noktaları oluşturur)
  • Java moss

Hollanda tarzı akvaryumu’nda balığın rolü daha çok ikinci plandadır, ancak yine de oldukça önemlidir. Tankın her üçte birini ve bu her alanın güzelliğini vurgulayan balıklarla doldurulmalıdır. Congo tetra veya Angelfish gibi daha büyük balıklar her zaman iyi bir seçimdir.

Ekipman:

Geleneksel bir akvaryumda olduğu gibi aynı ekipmanı Hollanda tarzı bir bitkili akvaryumda kullanabilirsiniz:

  • Aydınlatma – standart floresan lambalar veya LED tesisatları
  • Filtrasyon sistemleri – bidon filtreleri veya hazneleri
  • CO2 ilavesi – 15 ila 20 ppm aralığında enjekte edlmektedir
  • Substrat sistemi – kil veya laterit, küçük boyutlu çakıl veya Aquasoil
  • Gübreler – düzenli olarak mikro ve makro sıvı dozları

Doğa tarzı su manzaralarının aksine, Hollanda tarzı bitkili akvaryumlar sık sık bitki budaması gerektirir ve bu da can sıkıcı olabilir. Ancak doğru ve ustaca yapılırsa kesinlikle temiz, düzenli, estetik açıdan hoş bir ön plan-arka plan tasarımı sağlanabilmektedir. Günlük Hollanda tarzı su peyzajı bakımı şunları gerekmektedir: sıvı gübre eklemek, tank sıcaklığını ve CO2 seviyesini kontrol etmek, balıkları beslemek ve yüzen yaprakları ve diğer kalıntıları temizlemek.

Haftalık olarak şu eylemler önerilmektedir: akvaryum camını temizlemek, bitkilerin ve alt tabakanın etrafında biriken kalıntıları elle sallayarak yerinden çıkarmak, filtreleri temizlemek, budama ve yeniden dikmek (gerekirse), su değişimi (en az% 50).

Nature Aquarium Scape

Şu anda Hollanda tarzı akvaryumlarına adanmış özel bir kategoriye sahip tek yarışma AGA Uluslararası Akvaryum Peyzaj Yarışması mevcuttur. Yarışmada kendi HollandaAquascape’iniz ile katılmak isterseniz, jüri üyelerinin tankınızı nasıl doğruladığına dair aklınızda bulundurmanız gereken bazı önemli hususlar vardır:

  • Su bitkilerinin, balıkların sağlığı
  • Su parametreleri (optimum sıcaklık, uygun fosfat ve nitrat seviyeleri; sertlik)
  • Bitki seçimi, renk ve kontrast uyumu
  • Akvaryumun boyutu ve çevre koşullarına göre balık seçimi, uyumluluğu ve sayısı
  • Genel tasarım ve düzen
  • Ekipman kurulumu (görüş alanı dışında olmalıdır)

Bir kişinin bitkili bir akvaryumun nasıl tasarlanacağına dair sonsuz olasılıkları vardır, tek sınır herkesin yaratıcı potansiyelidir.

Yorum Ekle