Akvaryum Tasarım

Bitkili akvaryumları dizaynı veya yaratım sürecine geçmeden önce bir çok etkeni düşünüyoruz. Önce basitçe maddeler halinde bilgi vereceğim daha sonra detaylı şekilde bilgi ve deneyimlerimi paylaşacağım kısmende olsa alıntı doneler kullanacağım. Akıcı olmak adına da farklı bir anlatım dili kullanacağım.

  1. İlk olarak beklentiye göre akvaryum ölçüsüne doğru karar vermeliyiz.
  2. Genellikle, su peyzajı tasarımında sürdürülebilirlik ve bakım ihtiyacı önemlidir, zira bakım gereksinimleri hobiyi keyifli olmaktan çıkarabilir. Tasarımın sürdürülebilirliği ve bakım düzeyi, müşterinin bilgi ve deneyim seviyesine göre belirlenmelidir. Bazı tasarımlar daha az bakım gerektirirken, diğerleri daha fazla dikkat ve zaman gerektirir. Müşterinin zamanı veya bilgisi sınırlı olabilir, bu nedenle tasarım onların ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun olmalıdır.
  3. Akvaryumun konumlandıralacağı alanın belirlenmesi; örnek vermek gerekirse direk güneş ışığına maruz kalan bir konuma akvaryumu koymak büyük hatadır. Yosun problemleri hızlı şekilde başlayacaktır ve buda kontrolsüz bir yosun oluşumuna sebebiyet verecektir.
  4. Ve geldik tasarım sanat kısmına en keyifli süreç olan yaratım sürecidir. biraz meraklısı için detaya gireceğim. Müşterinin spesifik bir ve isteği yoksa aşağıda belirttiğim bazı tasarım stilleri üzerinden seçim yapmalıyız.

Temel Peyzaj İlkeleri

Başlangıçta tüm su peyzajı sürecini gerçekleştirmek zor görünebilir. Ancak, basit bir ilkeler dizisini izlerseniz, göründüğü kadar zor değildir.

Herhangi bir yaratıcı geliştirmede olduğu gibi, aquascaping, güvenilir bir bilgi kaynağına büyük ölçüde bağlıdır ve büyük ölçüde hayal gücünüze dayanır.

Verimli bir şekilde kullanılan bilimsel ilkeler ile yaratıcılık arasındaki mükemmel dengeyi elde etmek, muhtemelen elde edilmesi en zor olanıdır. İşte Aquascaping’i öğrenmeyi düşünmeden önce göz önünde bulundurulması gereken birkaç ilke:

Basitlik

Aquascaping tamamen zevkle ilgilidir ve genellikle daha az öğe daha fazladır. Çoğu zaman insanlar, bunun harika bir görsel çeşitlilik sağlayacağını düşünerek, mümkün olduğu kadar çok bitki türünü dahil etme eğiliminde olurlar, ancak çoğu zaman sonuç tam tersidir.

Çeşitlilik

Basit tutmak, yalnızca bir tür bitki kullanmak anlamına gelmez. Amacınız bir tema oluşturmak olsa bile, su manzaranızın sıkıcı görünmesini istemezsiniz. Unutmayın, hayal gücü akvaryum tasarımında önemli bir rol oynar!

Oran

Tankınıza bir uyum duygusu vermek çok önemlidir, bu nedenle dolu olduğu kadar çok açık alana sahip olmaya çalışın. Sadece büyük yapraklı bitkiler kullanmaktan kaçının, çünkü bunlar akvaryum peyzajınızın orantısını ve derinliğini etkiler.

Sebat

Aquascaping sinir bozucu hale gelebilir, bundan emin olun! Bu nedenle, akvaryum tasarımınızda hoşunuza gitmeyen bir şey varsa yapıp bozuma ve yeniden yapılandırmaya hazır olun. Ne kadar çok deneme yaparsanız, o kadar iyi sonuç ve iyi görsel elde edersiniz.

AKVARYUM TASARIM STİLLERİ

İWAGUMİ STİLİ AKVARYUM

İwagumi Stili : Japon kayaç düzenleme sanatı genellikle en fazla 3 ayrı tür bitki kullanılarak yapılır. Bu sanatta kaya ve bitki kombinasyonu tercih edilerek kendine özgü tasarım kurallarına dayalı tasarımlar oluşturulur. Bu tasarımlar genellikle “İwagumi” adı verilen ana düzenleme tarzına dayanır ve çeşitli modellere ayrılabilirler; Sanzon ve geleneksel İwagumi gibi farklı düzenleme modelleri bulunmaktadır.

Iwagumi düzen en zorlu su peyzajı stillerinden biridir. İlk bakışta basit gibi görünse de sadece 1 veya 2 çeşit yavaş büyüyen bitki kullanmak daha baştan yosun sorunu yaşamanıza neden olabilir.

1985 yılında ünlü akvaryumcu Takashi Amano tarafından geliştirilen bu tür akvaryum tasarımı, yalnızca minimalist bir düzeni temsil etmekle kalmaz, aynı zamanda Japon kültürünü, maneviyatını ve güzellik ve sadelik sevgisini de yansıtır.

Doğa Akvaryumu Stili

Bu su tasarımı stili, 1990’larda Japon Takashi Amano tarafından tanıtıldı ve çok doğal bir görünüm ve his ile karakterize edildi.

Iwagumi stilinin aksine, Doğa Akvaryumu tamamen ilginç görsel kontrastlar, gerilim ve karmaşıklık yaratmakla ilgilidir.

Doğa Akvaryumu stili, doğal dünyadan bir manzaraya veya görüntüye benzeyen bir manzara yaratmayı amaçlar. En yaygın Doğa Akvaryumu su manzaraları, yağmur ormanlarının, dağların, yamaçların, kumsalların veya vadilerin sualtı versiyonlarını tasvir eder.

Doğa Akvaryumu tarzını kullanan açık ara en iyi akvaryum tasarımcıları, Asya ve Brezilya’dan gelenlerdir.

Akvaryumdaki denge arayışında hem sert peyzaj malzemesi (kök dal, kayalar) hem de bitkiler önemli bir rol oynar.

Orman Stili Akvaryum için Yerleşim ve Tasarım Teknikleri

Acemi akvaryumcular, Orman manzarasıyla ilgili olarak kendilerine her zaman aynı soruyu sorarlar: Bu kaos içinde estetik açıdan hoş bir akvaryum manzarasını nasıl elde edebilirsiniz? Cevap, bunun kişisel bir zevk meselesi olduğudur. Bitkilerinizi tam olarak nasıl dikmeniz gerektiğine dair belirli bir kural yoktur; sadece bitkilerin büyümesi ve genel bakımları hakkında gerekli bilgilere sahip olmalısınız. Orman tarzı akvaryum tasarımı söz konusu olduğunda gerçekten doğru ya da yanlış yoktur. Eğlenmek ve sevdiğin şeyle gitmek çok daha önemlidir. Gözün sana çok mu yoksa az mı olduğunu söyleyecektir, içgüdülerine güven! Kaos muhteşem olabilir! Gerçek orman örtüsü etkisi, uygun alt tabaka ve bitki seçimi ile sağlanır. Jungle su tasarımı stili, piyasadaki en karmaşık su tasarımı tasarımı olmayabilir, ancak işlevsellik bir yana, zamanla kesinlikle çok çekici hale gelebilir. Birçok balık türü, Ormanın yoğun bitki örtüsü manzarasını tercih eder.

Hollanda Stili

Bitkili tanklarla ilgili en eski tarz olup, 1930’larda Hollanda’da NBAT – Dutch Society for Aquarists’in uygulanmasıyla popüler hale gelmiştir. Bu tarz akvaryumlar tasarlamayı düşünen aquascaper hobiler için en önemli şart, su bitkileri hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmalarıdır. Hollanda akvaryum peyzajında kullanılan ana malzemeler, temsil ettikleri için, son düzenlemenin estetik açıdan cazip olmasını sağlamak için bu materyalleri nasıl ekleyeceğinizi, gruplayacağınızı ve birleştireceğinizi bilmek büyük önem taşır. Hollanda’nın en göz alıcı bitki akvaryumları, aşırı yoğunluk, zengin kontrast, ince renk ve doku kullanımıyla tanımlanır. Dolayısıyla sürdürülebilirlik ve bakım süreci oldukça zordur.

Brezilya stili


Brezilya tarzı su peyzajı, renkli ve yoğun gövdeli bitki çalılarının kullanımıyla popüler hale gelmiştir. Tasarımcılar Andre Longarco ve Luca Galarraga gibi Brezilyalı uzmanlar, uzun kaya sırtlarını hizalamak suretiyle su manzaralarına derinlik ve canlılık katarlar. Bu tarz, diğerlerinden farklı olarak gövdeli bitkilerle dolu, canlı çalılara odaklanır ve sert zeminde yetişen bitkileri içerir. Ancak, bu yaklaşım daha fazla bahçe bakımı ve becerisi gerektirir. Brezilya tarzı su peyzajı, daha önceki modellere göre daha canlı ve bakımlı bir görünüm sunar.