Bitkili Akvaryum Tasarımı

  1. Bitkili Akvaryum’un Planlanması
    Bitkili akvaryumlar, hobicilerin doğa güzelliklerini dengeli bir ekosistem kuralları ile birleştirmesine olanak tanıyan, akvaryum hobisinin popüler ve hızla büyüyen bir bölümüdür. Geleneksel bir akvaryumdan farklı olarak, canlı bitkiler birincil odak noktasıdır ve balıklar ana manzaraya bir vurgu veya iltifat olarak kullanılmaktadır. Bitkili tankların bakımı geleneksel akvaryumlara göre daha az zahmetlidir, ancak uygun planlama gerektirirler. Tank boyutlarına, aydınlatmaya, alt zemine, gübrelere, bitki ve balık türlerinin seçimine özenle dikkat gösterilmelidir. İyi planlanmış ve bakımı yapılmış bitkili bir akvaryum, yıllarca keyif ve rahatlama sağlayacaktır. O zaman hayalimizdeki bitkili akvarumu tasarlamaya başlayalım!
  2. Akvaryumdaki Su Bitkilerin Faydaları
    Balık atıkları, yenmemiş yemler ve organik artıklar tarafından ortaya çıkan besinleri kullanarak su kalitesini iyileştirir ve yosun gelişimini önlemeye yardımcı olur.
    Gündüz saatlerinde balıklar tarafından kullanılan ve pH’ın stabilize edilmesine yardımcı olan oksijen’i üretir, buna cevap olarak balıklar da, bitkilerin besin kaynağı olarak kullandığı CO₂’i üretir.
    Balıklar kendilerini güvende hissetme eğilimindedir, su bitkileri de balıkların doğal ortamda kalmalarına ve daha da canlı renkler katmalarına destek sağlar.
    Birçok balık türünü yumurtlamaya teşvik eder ve yeni yumurtadan çıkmış yavru balıklara büyüme aşamasında saklanacak bir yer kazandırır.
  3. Su Bitkileri İçin Akvaryum Seçmek
    Yetiştirmek istediğiniz bitki ve balık türlerini düşünün ve ardından ihtiyaçlarına en uygun akvaryumu seçin. Bitkili bir tank kurmak için hemen hemen her büyüklükteki akvaryum kullanılabilir, ancak daha uzun tanklar belirli bitki türleri için daha güçlü aydınlatma gerektirdiğini de dikkate almak gerekmektedir. Clanaquascaping, bitkili tanklara uygun, geniş yelpazeli akvaryum tarzları sunmaktadır.

High ve Low – Tech Bitkili Akvaryumlar

Bitkili akvaryumlardan bahsederken “High Tech” veya “Low Tech” terimlerini sık sık duymuş olabilirsiniz, bu nedenle bu terimleri tanımlamak için birkaç dakikanızı çalalım. “High tech” veya “Low tech”, akvaryumu destekleyen ışık, CO2 ve besin miktarını belirlemek için tarif edilen terimlerdir.
“High Tech” bitkili akvaryum, yüksek yoğunlukta aydınlatma, basınçlı CO2 ilavesi ve günlük besin dozajının yüksek olduğu bitkili akvaryumlar olarak tanımlanır. Bunun aksine, “Low Tech” bitkili akvaryumda basınçlı CO2 kullanılmaz, aydınlatma düşük ila orta yoğunluktadır ve günlük besin dozajına sahip olabilir veya olmayabilir. Unutmayın, bitkili bir akvaryum ile içinde bitkiler bulunan bir akvaryum arasında bir fark vardır. Bitkili bir akvaryum genellikle yoğun bir şekilde ekimleri gerektirir, bitki büyümesi için formüle edilmiş bir alt tabakaya sahiptir ve tankın odak noktası bitkilere dayanır.

Low Tech Akvaryum
High Tech Akvaryum

“High Tech” bitkili akvaryumda bitkilerinizden hızlı bir büyüme ve çok canlı renkler bekleyebilirsiniz. Dwarf Baby Tears gibi bazı bitkiler, zorunlu olarak kaliteli ışık ve besin gereksinimleri nedeniyle yalnızca “High Tech” bir akvaryumda gelişecektir. Bununla birlikte, “High Tech” bitkili bir akvaryum daha fazla emek ve bakım için zaman alıcı olacaktır. Bitkilerin hızlı büyümesi nedeniyle besin maddeleri çok daha hızlı tüketilecektir, bu nedenle günlük besin dozaj programı bir zorunluluktur ve uygun besin seviyelerini korumak için haftada bir veya iki haftada bir (% 25-50) su değişiklikleri yapılmalıdır. Hızla büyüyen bitkilerin ihtiyaçlarını karşılamak için basınçlı CO2 ilavesi şarttır. Uygun CO2 seviyeleri olmadan, yüksek miktarda ışık ve besin, tankınızı bir yosun çiftliğine dönüştürecektir.
Genellikle daha yavaş bitki büyümesi beklendiği için, “Low Tech” bitkili akvaryumların bakımı daha kolay olacaktır. Bu da daha yavaş büyüme, daha az besin, daha az bitki budaması ve daha az su değişimi gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, bu “Low Tech” koşullarını tolere etmeyecek, çok yavaş büyüyebilecek ya da hiç büyümeyebilecek bir dizi bitki türü vardır. Ayrıca, bazı bitkiler “High Tech” bitkili akvaryumda sergileyen parlak kırmızı veya mor renkli özelliklerini ortaya çıkarmayabilirler. “Low Tech” bitkili akvaryumda besin dozajı günlük olarak yapılabilir, ancak tankın biyolojik yüküne, bitkilerin büyümesine ve akvaryumdaki toplam bitki miktarına bağlı olarak daha çok haftada bir yapılır veya hiç yapılmaz. Daha az besin ve daha az ışık nedeniyle “Low Tech” bir ortama CO2 ilavesi normalde gerekli değildir, ancak bunu yapmayı seçerseniz bitkilere kesinlikle yardımcı olacaktır. Birçok hobici düzenli olarak organik karbon kaynağını seçecektir veya basınçlı CO2 yerine şeker ve maya sistemi kullanmaktadır.

Bitkisel akvaryumların her iki stili de doğru bakım yapıldığında güzel ve ödüllendirici olabilir. “High Tech” bitkili bir akvaryuma sahip olmak, bakımı için daha fazla özveri gerektirdiğinden herkes için değildir, ancak canlı renkler ve güçlü büyüme istiyorsak çabalamaya değer. “Low Tech”  bitkili akvaryumun bakımı nispeten kolaydır ve yeni başlayanlar veya bitkili bir tankın görünümünü seven, ancak yüksek teknolojili bir akvaryumun gerektirdiği özelliklerle uğraşmak istemeyen hobiciler için harika bir seçimdir. Bugün mağzamıza uğrayın ve çalışma ekibimizden hangi kurulumun sizin için en uygun olduğu hakkında bilgi edinin!

Yorum Ekle